10 Kasım 2007 Cumartesi

İngilizce Öğrenmek İçin


Günlük hayatta sık sık karşılaştığım soruya burdan herkesin anlayacağı bir şekilde cevap vermek istiyorum.

Hiç bir öğretici sihirbaz değildir. (Learning depends on learner's effort rather than teacher's) Öğrenme öğretmenden daha çok öğrenenin çabalarına ve isteğine bağlıdır.

- İyi bir grammar kitabı (Temel ders kitabı) sadece takıldığımız konulara bir göz atmak için. Kesinlikle gramer kitabından kural ezberlemek yok. İngilizce performans olayıdır beyinde biten bir olay değildir. Bildiklerini sergilemen gerekir yoksa bir önemi yoktur.

- Çok çok iyi bir sözlük (Eğer küçük sarı bir sözlüğünüz varsa atın gitsin. Sözlükte mutlaka kelimenin nasıl kullanılacağına dair örnek cümle olmalıdır. Çünkü kelimeler cümleler içinde anlam kazanır. Ayrıca bu sözlüklerde sadece kelimenin tek bir hali yazar. İngilizce öğrenmek isteyen biri kelimenin formları arasında rahatca gezinebilmelidir yani bir kelimenin isim, fiil, sıfat vs. hallerini bilmelidir.) İntermediate seviyeye ulaştıktan sonra ingilizceden-ingilizceye bir sözlük kullanılabilir.

- Cümle kitabı (Değişik cümlelerle dolu konuşma kitabı. Amerikayı tekrar keşfe gerek yok. Dildeki en çok kullanılan kelime kalıplarını buradan öğrenebilirsiniz.)

- Güncel ve kendi ilgi alanınıza uygun dergiler ve gazeteler. (Abone
olabilirseniz daha iyi olur. Turkiye'de basılan Turkish daily News, Today's Zaman gibi gazeteleri okuyabilirsiniz. Veya Newsweek ve Time gibi haber dergilerine abone olabilirsiniz. Abonelere %80 indirim yapılmakta ve derginiz her hafta ücretsiz adresinize gelmektedir.)

- Okuma kitabı (Yine ilgi alanına uygun kitaplar, hikayeler. Eğer bir kursa gidiyorsanız kursla ilgisi olmayan hobi olarak okuyabileceğiniz kitaplar. Kitaplar ne kadar çok ilgi alanınıza yönelirse anlamak için o kadar çok sözlük karıştırısınız. Ayrıca okuyacağınız kitaplar sizin ingilizce seviyenizden hep bir derece daha yüksek olmalıdır.)

- CD-Player, Mp3 player, bilgisayar (İnternette yüzlercesini bulabileceğiniz sesli kitapları ve kitapların metinlerini indirip bunları hem dinleyip hemde gözlerinizle yazılı metinden takip etmek. Eğer metinleri bulamazsanız sadece dinleyebilirsiniz)

- Hata yapmaktan korkmamak gerekiyor özelliklede sınıf ortamında. Bu güne kadar yanlış cümle kurduğu için hapse atılan birine rastlamadım. Takıldığımız yerlerde vucut dilini, jest ve mimikleri kullanabiliriz.

- Son olarakta günümüz imkanlarıyla ingilizce öğrenmek hiçte zor değil, Eskiden ingilizce öğrenmek için tek kaynağımız okulun kütüphanesindeki ingilizce kitaplar ve şehrimeze yılda bir kez çok az sayıda gelen turistlerdi.
Ama artık insanlar sırf internetten araştırarak araba garajlarında bir helikopter yapabiliyorlarsa bizde internetteki devasal ingilizce kaynağını kullanarak ingilizce öğrenebiliriz.

3 yorum:

Sevim dedi ki...

ingilizce ogrenmek bu kurallara uyarak gerceklesir mi?..emin degilim...baska seyler lazim. aktif olmak, kesinlikle dilin konusuldugu ulkeye gitmek ve orada yasamak...ilk gelindiginde yasanilan dumur vaziyetlerini, ama ama ben ingilizce biliyordum serzenislerini...uff animsamak dahi istemiyorum :)

life dedi ki...

site güzel olmuş ama daha iyiside olabilir :)) aşırı bi güzelliği yok ama eminim ki siz daha iyisini yapacaksınız :D

ela dedi ki...

bence bir hoca olarak en iyisini düşünüyorsunuz yani ingilizce öğrenmek için bazı şeylerin değişmesi gerekir eğitimde